O klubu

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail


 


UDRUŽENJE UZGAJIVAČA GOLUBOVA PISMONOŠA „LETAČ“

Udruženje uzgajivača golubova pismonoša „LETAČ“ –Sarajevo osnovano je 2009.godine sa ciljem razvoja,takmičenja,uzgoja i zaštite sportskog goluba pismonoše.Udruženje „LETAČ“ su osnovali mladi i ambiciozni golubari,veliki zaljubljeninici u ovaj sport,Pepeljak Rusmir,Hadžihasanović Hasib,Pertef Adnan,Radača Elvir,Zemanić Mirsad,Sidran Almir.Zubetljak Elmedin...

Vlastitim sredstvima članova Udruženja kupljena je i prikolica za prevoz golubova na takmičenja čiji je kapacitet 650 golubova.

Broj članova se iz godine u godinu povecava, a trenutno brojimo 28 članova od toga 20 aktivnih takmičara i jedno smo od najbrojnijih Udruženja u Savezu BiH.Takmičimo se u Sarajevskoj zoni koja broji dva kluba i oko 45 takmičara.Posebno treba naglasiti izvanrednu saradnju sa klubovima i uzgajivačima iz BiH,Hrvatske,Srbije,Slovenije itd..Uprkos specifičnoj konfiguraciji terena naši golubovi su vrlo uspješno letili maraton letove,KUP i Nacional letove i na istima postizali zapažene rezltate.

Naši članovi su svake godine redovni učesnici na kamp takmičenjima mladih golubova u BiH,Hrvatskoj,Francuskoj,Holandiji, Njemačkoj,Srbiji itd.

Vrijedi izdvojiti neke rezultate ; 1.AS golub Derby Brod –Hrvatska,4.AS golub Derby Vitez-BiH,3 AS golub Derby Kamp u Francuskoj.

Udruženje "LETAČ " je smješteno u starom dijelu grada u ulici  Hošin brijeg br.82,  (Alije Miladina br.4 .).

Otvoreni smo za svaki vid saradnje i pomoći,a u cilju poboljšanja, popularizacije i promocije goluba pismonoše i ovog naseg lijepog sporta.


 REZIME SEZONA 2013.

 

Udruženje „LETAČ“ je u svojoj četvrtoj sezoni ostvarilo vrlo dobre rezultate kako na nivo Sarajevske zone tako i na nivou Saveza BiH.Na nivou Sarajevske zone postignuti su sljedeci rezultati:

Kratke staze 4. mjesto pojedinačno, 5. i 6. mjesto ekipno

Srednje staze 1. i 3. mjesto pojedinacno, 1. mjesto ekipno

Duge staze 2,4,7... mjesto pojedinacno, 2. i 3... mjesto ekipno

All round 1. i 3. mjesto. Sve staze 3... mjesto pojedinačno i 2... mjesto ekipno

Maraton let Melnik 800 km 1,2,3,4 mjesto

Kup let tipovani golubovi 1,3,4 mjesto.Nacional let tipovani golubovi 2,3...mjesto

Na nivou Saveza BiH u 2013 godini smo zabilježili odlicne rezultate na duge staze i to :

Pojedinacno 2,4 i 7... mjesto, i ekipno 2. i 3.... mjesto, te u All round kategoriji 11. mjesto.

U prvenstvu sa starim golubovima najuspješniji su bili takmičari: Haris Mirojević, Pepeljak – Pertef, Alija Hasanović,a sa mladim golubovima najuspjesniju u klubu su bili Nuris Nišić i Irfan Oruli.

Treba istaknuti i pobjedu sa druge trke iz Niša na kampu Stevan i prijatelji naseg člana Ermina Mujezinovića,golub je bio 1. u kampu,3. u klubu Pancevac i 34. u regiji ( 88. takmičara i 2174 gol.)

U 2013.godini pojacali su nas novi članovi Nuris Nišić,Haris i Edin Voljevica,Gazić Samir,Fatić Ado  te majstori kratkih sraza Sarajevske zone Aidin i Irfan Oruli

Uspješnu saradnju nastavljamo sa klubovima i uzgajivačima iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije u cilju poboljšanja, popularizacije i promocije ovog našeg sporta.

Na kraju svim klubovima i uzgajivačima želimo sve najbolje u sezoni 2014.

DOBAR LET !!!

 

 

 

 

REZIME SEZONA 2012.


Iza Udruženja "LETAČ" je treća uspješna takmičarska sezona. 2012. godina nam je donijela neke veoma značajne rezultate kao sto su: 1.mjesto  Kup let Varaždin za Sarajevsku zonu,  1.mjesto sa  Nacionalnog leta Varaždin za Sarajevsku zonu,1.mjesto sa Maraton leta Drezden za Sarajevsku zonu......

U prvenstvu sa starim golubovima najuspješniji su bili takmičari: Radača Elvir, Vreto Alen, Hadžimurati Alija, Hasanović Alija, Mirojević Haris, Hadžihasanović Hasib... Sto se tiče takmićenja sa mladim golubovima  najuspješniji takmičari su bili : Mirojević Haris, Pepeljak-Pertef, Zubetljak Elmedin...

Ono što nas posebno raduje je to da se nastavljaju izvanredni rezultati na inostranim kamp takmičenjima i to: Derby Pakrac, Derby Brod.

Na kampu "Derby  Pakrac" -Pakrac Hrvatska naši članovi prave odlicne rezultate : 1x1 mjesto,1x2 mjesto,1x4 mjesto.......na finalnom letu zauzimamo 3.mjesto,12 mjesto... U ukupnom poretku imamo 4.AS goluba.

Na kampu " Derby Brod " -Slavonski Brod Hrvatska također  naši članovi postižu odlične rezultate i to  na finalnom letu zauzimamo 1.mjesto ,4 mjesto,... u ukupnom poretku imamo 5 AS goluba.

Uspješnu saradnju nastavljamo sa klubovima i uzgajivacima iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije u cilju poboljsanja, popularizacije i promocije ovog našeg sporta.

I na kraju svim klubovima i uzgajivačima želimo sve najbolje u sezoni 2013

 

 

REZIME SEZONA 2010.

 

U sezoni 2010. Naši takmičari ostvaruju odlične reuzltate na nivou Sarajevske zone.Na takmičenju sa starim golubovima osvajamo ;

1.mjesto kratke staze,1.mjesto srednje staze,1,2,3,4 mjesto duge staze,1.mjesto KUP let za Sarajevsku zonu,1.mjesto Nacional za Sarajevsku zonu.

Na takmičenju sa mladim golubovima takodje osvajamo 1.mjesto.